Notice: Undefined variable: vote_query_list in /home/www/osvita.org.ua/data/www/prof.osvita.org.ua/xcore/project/voting/voting.inc.php on line 168
Круглий стіл на тему: "Створення державних стандартів професійно-технічної освіти нового покоління" // Профорієнтація
Профорієнтація в Україні / Статті / Круглий стіл на тему: "Створення державни...

 укр

 рус

Благодійний фонд "Розвиток України"

Профорієнтація в Україні

05.02.2008 Круглий стіл на тему: "Створення державних стандартів професійно-технічної освіти нового покоління"

23 січня 2008 року на базі вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ) відбувся "круглий стіл" на тему: "Створення державних стандартів професійно-технічної освіти нового покоління".

У його роботі взяли участь працівники департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України (Десятов Т.М.), Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН (Паржницький В.В.), Інституту професійно-технічної освіти АПН України (Сидоренко В.К.), Академії педагогічних наук України (Нічкало Н.Г., Радкевич В.О.), окремі директори професійно-технічних навчальних закладів сфери послуг (ресторанно-готельного сервісу і туризму) та навчально-методичного кабінету в Київській області.

Відкриття семінару розпочалося зі слів привітання доктора педагогічних наук, доцента, директора департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України Десятова Тимофія Михайловича.

Основна увага Т.М. Десятова була зосереджена на ролі ПТНЗ побутового обслуговування в підготовці до Євро-2012 та обговоренні шляхів розробки галузевих рамок кваліфікацій та створення державних стандартів професійно-технічної освіти для п'яти напрямів: громадське харчування, ресторанний сервіс, туризм, готельний сервіс, торгівля.

Проблема формування якісно нової національної робочої сили стає для держави одним з головних чинників підвищення продуктивності праці, забезпечення випуску продукції, яка зможе бути конкурентноздатною як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках.

Дискусія була активною, бурхливою і гострою. Байдужих не було, оскільки всі учасники семінару вболівають за систему профтехосвіти, її долю в державі. Передусім зазначимо, що чимало висловлених пропозицій стосувалося різних аспектів чинних державних стандартів професійно-технічної освіти з професій "кухар", "кондитер", "офіціант", "бармен", "продавець продовольчих і непродовольчих товарів".

У кінці роботи "круглого столу" було прийняте рішення щодо розробки заходів для подальшого спрямування зусиль Міністерства освіти і науки України, Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН, Інституту професійно-технічної освіти АПН України, Академії педагогічних наук України, директорів професійно-технічних навчальних закладів сфери послуг (ресторанно-готельного сервісу та туризму), регіональних навчально-методичних кабінетів (центрів) професійно-технічної освіти, роботодавців на творче вирішення проблем якісно нової професійної підготовки фахівців у ПТНЗ різних типів відповідно до регіональних потреб ринку праці та рамок кваліфікацій.

Джерело: МОН України

Перейти вище: Статті