Notice: Undefined variable: vote_query_list in /home/www/osvita.org.ua/data/www/prof.osvita.org.ua/xcore/project/voting/voting.inc.php on line 168
Смачного! Або найбільш динамічна галузь у на ринку праці // Профорієнтація
Крок до самовизначення / Статті / Смачного! Або найбільш динамічна галузь у н...

 укр

 рус

Благодійний фонд "Розвиток України"

Крок до самовизначення

25.06.2008 Смачного! Або найбільш динамічна галузь у на ринку праці

"Скажи мені що ти їси і я скажу, хто ти" - ця стара приказка має відразу декілька підтекстів. Бо й справді, коли мова заходить про харчування альтернатив немає. Люди харчувалися у всі часи за будь-яких умов чи політичних устроїв. Нині харчовий комплекс в усьому світі займає одну з домінуючих позицій за економічними показниками, темпами розвитку та виробництва. Причому, не лише в Україні, але й в усьому світі.

Сьогодні харчову промисловість України представляють більш, як 50 галузей та спеціалізованих виробництв. Серед таких підприємств можна назвати борошномельнокрупяні, спиртові, цукрові, пивоварні, кондитерські, хлібопекарні, молочні, рибні, крохмальні, макаронні, мясні, лікеро-горілчані, виноробні, олійно-жирові, консервні, соляні, овочеві підприємства. Більшою частиною на харчову промисловість зорієнтовано сільське господарство - це і рослинництво і тваринництво. Тисячі спеціалізованих підприємств складають інфраструктуру харчової промисловості. Сюди можна віднести підприємства, установи, приватні фірми, котрі займаються продажем, доставкою, упаковкою продукції, маркетингом харчового ринку, дослідницькі лабораторії тощо.

Харчова промисловість має одну специфічну особливість. За будь яких умов це одна з найбільш динамічно зростаючих галузей економіки. Ріст обсягів виробництва в порівнянні з іншими галузями не тільки не падає, а з кожним роком лише набирає обертів.

Про перспективу ринку праці цієї галузі та спеціальну освіту ми розмовляємо з викладачем кафедри плодоовочівництва Уманського державного аграрного університету, технологом харчової промисловості Лілією Зарічною.

Лілія Зарічна

Лілія Зарічна, викладач кафедри плодоовочівництва Уманського державного аграрного університету

- Ліліє Петрівно, чимало майбутніх фахівців галузі можуть навести як приклад роки, коли підприємства харчування масово закривались, а сама галузь переживала спад. В зв'язку з цим питання: які перспективи на ринку праці?

- При зміні економічного напрямку, змінюється і політика держави. На той час такі підприємства потребували залучення іноземних інвестицій, досвіду, новітніх технологій та застосування нових підходів до роботи. Поступово, і зважте, що дуже швидко, харчова промисловість України змінила курс. Жодна інша галузь не встигла настільки швидко перекваліфікуватися. Сьогодні, не дивлячись на скрутні часи, Україна забезпечує себе сама продукцією повністю. На всі 100 %. Перспективи роботи є, й будуть завжди.

- Як можна стати фахівцем харчової галузі?

- Оскільки інфраструктура надзвичайно розвинута, нині з цим складнощів немає. В галузі працюють, як люди без спеціальної освіти чи початкової підготовки, так і вчені. Спеціалізовані заклади є в кожному регіоні. Не обов'язково навчатися безпосередньо виробляти певний вид продукції. Можна сконцентруватися на її переробці, поліпшенні її властивостей, чи обслуговуванні споживачів. Потребує галузь і робітників.

- Чи потрібні якісь особливі навики та знання тим, хто вирішив піти саме в харчову галузь?

- Майже на всіх відділеннях і ВНЗ і спеціальних навчальних закладів діє система поглибленого професійного навчання. Професійна підготовка здійснюється за теоретичним та практичним циклами. Цикл професійно-практичної підготовки за навчальним планом спеціальностей зазвичай включає проведення практичних занять в лабораторіях.

- Чим особисто в цій галузі займаєтеся Ви?

- Вже два роки я працюю з людьми, котрі вирішили зайнятися технологією та переробкою плодів і овочів. Моя спеціалізація - консервування та виноробство.

- Тобто, навчаєте консервувати та робити вино?

- І це також. Справжній фахівець має знати весь процес спочатку до кінця, тобто від вирощування того фрукта чи овоча до потрапляння його на стіл покупця, вміти визначити споживача, дослідити його психологію та смаки, організувати власну справу, і навіть знати певні правила етикету. Лише так можна розраховувати на успіх.

- Наскільки динамічним є ринок харчової промисловості зараз?

- Чим більше людство рухається вперед та робить нові відкриття, тим швидше розвивається ринок харчової промисловості. Зважте, лише кілька 10 років наші мами та бабусі не уявляли свого життя без буденних страв. Сучасний розвиток людства полягає в тому, щоб спростити життя. Тому щодня на полицях магазинів можна спостерігати нові напівфабрикати, заморожені фрукти та овочі, готові блюда, інші інноваційні продукти, готові напої. Технічний прогрес зробив величезний крок вперед - сьогодні нікого не здивуєш генетично модифікованими продуктами з покращеними властивостями тощо.

- Ліліє Петрівно, на що сьогодні може розраховувати фахівець з харчових технологій або людина суміжної професії?

- На свою затребуваність та цілком пристойну зарплатню. Розмір залежатиме виключно від кваліфікованості та спеціалізації. Приміром, сьогодні пересічний українець за статистикою витрачає на продукти харчування до 40% свого сімейного або індивідуального бюджету. Жодна інша галузь цим похвалитися не може. Тому робота в цій сфері завжди знайдеться. Ринок харчових продуктів на місці не стоятиме, отож і для заробітку і для фантазій простору вистачить. Вчора споживачеві запропонували йогурт, сьогодні пропонують йогурт з наповнювачем, завтра до йогурту додадуть ще з десяток корисних бактерій… Головне, не боятися втілювати свої ідеї в життя.

- Є якась особливість фахівців Вашої галузі?

- Свої особливості є в кожній галузі. Зараз важко сказати - все буде залежати від спеціалізації, та конкретного виду діяльності. Не можна порівнювати, наприклад, переробку риби та виробництво кондитерських виробів.

- Щоб ви побажали людям, котрі вирішили піти в цю галузь?

- Дуже добре навчатися, якщо вже надумали стати фахівцем. Адже харчова галузь одна з найвідповідальніших в світі. Від продуктів харчування, їх належної якості та технології залежатиме чиєсь життя. А ще хотілось би дати пораду з власного досвіду - постійно слідкуйте за періодичними виданнями харчової галузі, аби бути в курсі останніх новинок та тенденцій.

Олена Марченко,
спеціально для проекту
"Профорієнтація"
Бажаєте передрукувати...?
Правила використання матеріалів сайту

Перейти вище: Статті