Notice: Undefined variable: vote_query_list in /home/www/osvita.org.ua/data/www/prof.osvita.org.ua/xcore/project/voting/voting.inc.php on line 168
Контролер-касир // Профорієнтація
Портрет професіонала / Контролер-касир

 укр

 рус

Благодійний фонд "Розвиток України"

Портрет професіонала

Контролер-касир

Загальна характеристика професії:

  • контролює поповнення асортиментів товарів у торговому залі і їхню схоронність, справність і правильність експлуатації контрольно-касового апарата;
  • перевіряє кількість і якість товару;
  • підраховує вартість покупки, одержує гроші, пробиває чек, видає здачу;
  • усуває дрібні несправності контрольно-касового апарату;
  • оформлює вітрини;
  • консультує покупців про призначення, властивості, якість товарів та їхні ціни;
  • вивчає попит покупців;
  • одержує товар зі складу;
  • складає товарні звіти, акти.

Вимоги до індивідуальних якостей фахівця

Для діяльності необхідні:

  • здатність зберігати витримку у будь-якій ситуації;
  • стійка увага;
  • добра довгострокова й короткочасна оперативна пам'ять;
  • арифметичні здібності;
  • окомір;
  • точне просторове сприйняття форми й величини предмета;
  • чітка дикція;
  • спостережливість;
  • чіткість і акуратність;
  • чесність;
  • товариськість.

Медичні протипоказання

Робота не рекомендується людям, що страждають на захворювання:

  • нервової системи;
  • відхилення у психіці (надмірна помисливість, тривожність, збудливість);
  • судинну дистонію з вираженими головними болями (гіпертонія, мігрень);
  • опорно-рухового апарата;
  • хронічні інфекційні захворювання; шкірна алергія;
  • екзема кистей рук;
  • епілепсія;
  • різко виражені неврози;
  • зниженням слуху на обидва вуха;
  • ті, хто є бактеріоносіями.

Вимоги до професійної підготовки

Повинен знати:

  • класифікацію;
  • характеристики й призначення товарів;
  • правила розшифровки артикулів і маркувань;
  • основні види сировини й матеріалів, що йдуть на виготовлення товарів;
  • прогресивні методи й форми обслуговування покупців;
  • пристрій і правила користування контрольно-касовим апаратом;
  • основні принципи пристрою торгово-технічного устаткування.

Повинен уміти робити розрахунки.

Споріднені професії:

  • продавець;
  • касир;
  • товарознавець;
  • бармен.
Джерело: Козловский О.В.
Как правильно выбрать профессию:
методики тесты, рекомендации. -
Донецк: ООО ПКФ "БАО", 2006. - 800 с.

Фотогалерея

Ілюстрація до сторінки "Контролер-касир"
Ілюстрація до сторінки "Контролер-касир"

Перейти вище: Портрет професіонала